Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu

Soma ekonomisinin temel direğini oluşturan enerji ve madencilik sektörü, kritik bir süreçten geçiyor. Soma Termik Santrali’nin mevcut durumu ve işletmeci firma Torku ile ilgili gelişmeler, kamuoyunun yakından takip ettiği bir mesele haline geldi.
Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Doğan, yaptığı açıklamada, santralin ciddi bir borç yükü altında olduğunu ve özellikle Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) olan borçların kamuoyunca bilindiğini belirtti. Santralin sürdürülebilir şekilde faaliyetini sürdürebilmesi için kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Doğan, ilçede faaliyet gösteren yer altı madenciliği firmalarının ve kamu tarafında TKİ’nin desteğiyle ortak bir oluşumun hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Böyle bir yapının Soma Termik Santrali’ni devralarak hem verimli işletme sağlayacağını hem de bölge ekonomisine katkı sunacağını dile getirdi.
Santralin devri halinde, devletin Torku’ya sağladığı esnekliklerin yeni yapıya da tanınması gerektiğini belirten Doğan, “Santralde bugüne kadar yapılmayan yenilemelerin ivedilikle gerçekleştirilmesi, çalışmayan ünitelerin devreye alınması ve çevreye duyarlı modern filtreleme sistemlerinin kurulması şarttır,” dedi.
Soma Termik Santrali’nin yalnızca bir enerji üretim tesisi değil, aynı zamanda binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Doğan, alınacak kararlarda tüm tarafların ortak bir zeminde buluşmasının elzem olduğunu belirtti.
“Bu mesele siyasi değil, bir memleket meselesidir,” diyen Doğan, Soma’daki sivil toplum kuruluşları ve yerel paydaşlar olarak sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi. Aynı şekilde, tüm siyasi partileri ve Manisa milletvekillerini bu sürece sahip çıkmaya ve ortak duruş sergilemeye davet etti.
Soma Ticaret ve Sanayi Odası olarak ortak akıl ve iş birliği çağrısını yineleyen Cem Doğan, Soma’nın geleceği için tüm paydaşlara yapıcı katkı sunma çağrısında bulundu.