SOMA YOK OLMASIN !

Yayınlama: 21.01.2020
5
A+
A-

     Selamların ve sevgilerin en güzelinin siz değerli gönül dostlarımın olması dileği ile hepinize güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum.
    Değerli dostlar, sevgili arkadaşlar bugün Soma basınında  yer alan bir haberde ilçemiz nüfusunda hem azalış hem de ölüm oranlarında önceki yıllara göre bir artış olduğu istatistiği yayınlanmıştır.
    İlçemiz sanayi ve endüstri  yönünden bir çok il ve ilçeyi geride bırakarak ülkemiz ekonomisine önemli girdiler sağlayan zengin linyit maden kömürüne sahip güzel bir ilçemizdir. Geçtiğimiz yıllarda iş istihdamı yönünden önemli bir göç alan Soma’da şimdilerde aynı sözleri söylemek mümkün değildir. Özellikle 301 madencimizin şehit olduğu dönemden sonra da bir çok yurttaşımız buradan memleketlerine göç etmişlerdir.
   Sevgili arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde ilçemizde faaliyet gösteren Soma Termik santralının mühürlenme olayı ve sonrasında 1 ve 2 ünitelerinin devre dışı bırakılarak   3, 4, 5 , 6  ünitelerinin sıcak su nedeni ile tekrar devreye alınması ile birazcık nefes almıştır. Santralde çalışan bin kişiye yakın personel yılbaşı günü acı bir sürprizle irkilmişlerdir. Sadece burada çalışan işçi,taşeron,memurlar değil aynı zamanda evlerine  önemli bir miktarda masraf ederek evlerine sıcak su bağlatmak için abone olan vatandaşlar da bu tatsız sürprizden nasiplerini almışlardır. Burada ne bu özel firmasının haklılığını, haksızlığını savunuyorum ne de yapılabilirliğini ,tek anlatmak istediğim konu , on iki bine yakın abonenin dondurucu soğuklarda çektiği çile veya yatırdığı milyonlarca paranın akıbetinin ne olacağını merak ediyorum ve bu konudaki çözümün ne olacağını sorguluyorum sadece!
   Değerli arkadaşlar, şimdilerde nereye gidersem gideyim, kiminle konuşursam konuşayım birinci sırada konuşulan maddelerin başında nisan sonu itibarı ile bu santralın durumu ne olur, taahhüt verilip üretime devam edilirimi, veya edilmez kapanırımı?, eğer Santral üretime devam etmezse Santrale kömür sağlayan şirketler ile burada çalışan işçiler ne olur, Santrale kömür girişi sağlayan Kamyoncuların hali ne olur, ve bunların yanı sıra burada çalışanlar eğer üretimin yokluğu nedeni ile işsiz kalırlarsa önemli miktardaki mali girdiler yok olur giderse esnafımız, tüccarımızın durumu ve alacakları vadeli paralar nasıl tahsil edilir  diye şimdiden kara kara düşünmeye başladılar bile, bundan da haberiniz olsun.
  Değerli dostlar, Sevgili okurlar, bizler maden faciasından sonra ancak yaralarımızı yeni yeni sarmaya başlarken ikinci bir işsizlik krizini atlatamayız. Bu kadar zengin linyit kömürlerinin yanı sıra ,çinko,tuz, gibi yataklarında bulunduğu Somada ,E.L.İ  Türkiye’de satılabilir kömür ihtiyacının %22 sini karşılamaktadır ki, bu çok önemli bir rakamdır. Yine Soma Termik Santral diye bildiğimiz ve şu an özel bir firma tarafından üretime devam edilen bu işletmemiz Batı ve Kuzey Batı Anadolu’nun elektrik ihtiyacını da  en kısa mesafeden karşılamakta olup, ilçemize ekonomik ve sosyal kalkınma sağladığı bilinmektedir. İlçemizdeki sadece santralımız değil, şu an üretime devam eden her türlü maden ocağı ve diğer şirketlerinde Somamız için çok önemli bir yere sahip olduğunu gönülden inanıyor ve takdir ediyoruz. Somanın hak ettiği yere gelmesini hepimiz büyük bir umutla bekliyor ve güveniyoruz, ilçemize yapılacak yatırımların geleceğimiz açısından ve ekonomik gelişme ,istihdam adından çok çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.
   Siyasi ve yerel yöneticilerimizden beklediğimiz, duymak istediğimiz müjde şu an halkımızın sıkıntı olarak gördüğü santralımızın 30 Nisan günü sona erecek uzatmanın bitmesi beklenmeden istenilen şartların ve belgelerin yerine getirilerek hem Soma halkımızın zehirlenmesinin, hava kirliliğinin önüne geçilmesi, hem de binlerce çalışanımızın yarın iş yerimizin ne olacağı kaygısı taşımadan aileleri ve çocukları ile zinde ve rahat bir yaşam sürmeleridir, sizlerden gelecek müjdeli bir haber sadece çalışanlarımızı değil, tüm Soma halkını bayram ettirecektir.
     Gelecek hafta görüşünceye dek şen ve esen kalın, sevgi ile kalın, muhabbet ile kalıbn, Allaha emanet olun.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.