Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu

Soma’da yaşanan Maden Faciası sonrasında Sektörel anlamda alınan tedbirler düzenlenen tatbikatlar ile tehlike düzeyinin minimalize edilmesi planlanıyor. Konuyla ilgili Soma Kaymakamlığı Basın Açıklaması yayımlandı.
2019 yılından itibaren Soma’ da, çok Tehlikeli İşkolunda yeraltı kömür üretim faaliyetlerini sürdüren Soma Yeni Anadolu Madencilik Kısrakdere Yeraltı İşletmesinde, Maden Sektörü 2. Seviye “Yangın ve Gaz Yayılımı” konulu acil durum tatbikatı yapılmıştır.
Senaryo kapsamında 13.12.2023 tarihi 12.05 sularında Yeni Anadolu Madencilik
Kapalı Ocağında yapılan taramada B2 panosu hava giriş 1. Bant kuyruk bölgesinde göçük olduğu, ortam havasına gaz ve duman yayıldığının ve bazı çalışanların hava dönüş yolunda mahsur kaldığı ve hayati tehlikelerinin olabileceğini görülmesi ile yetkililer bilgilendirilerek 12.08 de ocak tahliyesi başlatıldığı bildirilmiştir.
12.36 da İşletme Müdürü başkanlığında oluşturulan İşyeri Acil Durum Yönetim Merkezince (kriz masası) 112 Acil Çağrı Merkezi (AÇM) ile Soma Kaymakamlığı acil durum ile ilgili bilgilendirildiği belirtilmiştir.
Yaralı sayısına ilişkin yapılan görüşme sonrası AFAD tarafından çalışmalarına ihtiyaç duyulabileceği değerlendirilen; Arama Kurtarma, Bilgi Yönetimi Değerlendirme ve İzleme, İletişim, Yangın, Güvenlik ve Trafik, Barınma, Psikososyal Destek Afet Grupları Haberleşme, yöneticileri ve Soma Kaymakamlığı ve Sorumlu Vali Yardımcısı ile görüşüldükten sonra Afet Grupları Operasyon Ekip ve Operasyon Planı sorumluları olay yerine görevlendirilmiştir.
12.55 de 16 (onaltı) kişilik İşletme Tahlisiye ekiplerinin hazırlıklarını tamamlaması
sonucu Kurtarma çalışmalarına başlanmıştır.
Yapılan kurtarma çalışmaları sırasında 14.40ta 3 (üç) madenci kazazedeye ulaşılmış, bulunmuştur. Muharrem UÇKUN kurum ambulansı Ramazan GEZER ve Beytullah ERMEK 112 ambulansı ile Soma Devlet Hastanesine sevk edilmiştir. Çalışmalar neticesinde saat 15.15te kalan 3 (üç) madenciye ulaşılmış olup madenciler kurulan sahra hastanesinde acil tıbbi müdahaleye alınmıştır. Ocakta yapılan kapama taraması ile kurtarma çalışması sonuçlandırılmıştır.