Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Selam ve Sevgilerin en güzelinin siz değerli gönül dostlarımın olması dileği ile hepinize güzel bir hafta ve güzel bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum.
Değerli dostlar, sevgili arkadaşlar, yazımın başlığını bir dil, bir insan diye başlamadım, çünkü hepimizin konuştuğu güzel bir dil olan ve sevgi ile konuştuğumuz Türkçemiz var, ben kendimi şanslı olduğunu hissedenlerdenim şükürler olsun. Geçenlerde haber bültenlerinde işitme engelliler için ekranın alt kenarında bülteni aktaran görevliyi görünce birden bu işaret diline karşı içimde sıcak bir his uyandı, bende bu dili internet üzerinden araştırdım fakat maalesef çoğu bilgi paylaşımındaki kirliliğin i işaret dilindeki harf ve cümlelerde de değişmediğini fark ettim, onun için bu dili kaynağından öğrenmeye karar verdim.
Sevgili arkadaşlar işaret dili ile bir kaç bilgi paylaşımı yapmak istiyorum, İşaret dili , işitime ve konuşa yeteneğini kaybeden kardeşlerimizin kendi aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini ve yüz mimiklerini bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz ve görsel bir dildir. İşaret dili maalesef ülkeden ülkeye değişen ,bölgelere göre farklılık gösteren aksan ve lehçeleri bile var, yani işaret dili evrensel bir değil, hatta araştırdığım kadar Türk işaret dili ile Türkçenin gramer yapısı olarak birinden farklı iki ayrı dil olduğu bile belirtiliyor. İşaret dilinin 16 ve 17 Yüz yıllarda Osmanlı Devletine uzanan ve Osmanlı Mahkemelerinde kullanıldığına dair bilgiler bulunmakla beraber, günümüzde kullanılan işaret dilinin temeli 2. Abdülhamit tarafından 1902 yılında Yıldız Sağırlar okulunda atıldığı ifade edilmektedir.
Değerli dostlar, Sevgili arkadaşlar İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor. Çünkü aslında onlar engellerini işaret dilinde konuşarak aşabiliyorlar. Sadece engelsiz insanlar bu dili bilmediği için karşılıklı iletişim kurulamıyor. Bu durum işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini engelliyor. Aslında İşitme engelli kardeşimizle aramızdaki tek fark ses’tir. Bu engeli kaldırmanın ve iletişim kurabilmenin yolu ise işaret dilini öğrenmekten geçiyor. İşitime dilini öğrenmek isteyen biz engelsizler için yabancı dil niteliğindedir. Yakın çevremde işitme engelli arkadaşım yok ama bu olmayacak veya denk gelmeyecek anlamını taşımıyor, eğer bir gün denk gelirse ve o işitime engelli kardeşimizin derdine derman olabilir veya onun sorusuna yanıt verebilirsem inanın çok mutlu olacağım, onu anlamak bana güç verecektir diye düşünüyorum.Bunun öğrenilmesi bence hepimiz için çok faydalı olacaktır fakat kendimizin de istemesi lazımdır, çünkü istemek başarmanın yarısıdır.
Sevgili arkadaşlar, bu kadar araştırma ve öğrenme isteği sonrası , Soma Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün açmış olduğu işaret dili kurs ve eğitimine denk gelerek şanslı bir şekilde ücretsiz olarak kaydımı yaptırarak eşimler beraber kursa başladım. Çok sevdiğim güzel bir söz vardır “ Bir dil bir insan, iki lisan iki insan “ hakikaten sadece işaret dili için değil, ister yabancı dil olsun, ister Osmanlıca, Arapça olsun ikinci dil, üçüncü dil insan hayatına çok farklılıklar kazandırıyor. Gerçekten işitime engelli kardeşlerimizle iletişim halinde olmak o kadar güzel ki, bir kere deneseniz eminim hep onların içinde olmak istersiniz . Kursa başlamadan önce bu kadar katılım sayısının fazla olacağını hakikaten beklemiyordum, gündüz ve akşam eğitimi şeklinde ki iki guruba katılım sayısının fazlalığı beni ziyadesi ile memnun etti, hakikaten çoğununun da gençlerimizin ve öğretmenlerimizin oluşturması şahsen daha da sevindirici oldu, demek ki insanlarımız bir çok konuda kendilerini geliştirmeyi ve toplum içinde diğer bireylere yardımcı olmayı kendilerine ilke edinmişler ve bu ülkede yaşayan ortak insanlarımız bu paylaşım refah demektir, kolaylık demektir. İşaret dili bağlamında çok söyleyebileceğim bir şey yok, henüz yeni yeni cümleler kuruyoruz, sevgili Ayşegül hocamın en başından beri ısrarla söylediği gibi diğer dillerde de olduğu üzere eğer bol bol tekrar edilmezse ve pratik yapıp, tekrarlanmazsa unutulmaması mümkün değil, akılda kalıcı olmuyor. Bu konuda kaynak kitaplar ve Cd ler var, takip edilmesi gerekir, ancak bu bilgilere ulaşmak isterken yazarının ve kaynağının da çok sağlam olması gerekir. Soma Halk Eğitim merkezi diğer kurs branşlarında olduğu gibi her alanda gerek yönetim gerek eğitim konusunda ders veren eğiticilerde dahil olmak üzere kendi alanlarında ve branşlarında uzman öğreticilerden oluşması gerçekten sevindirici, öğreticiler zaman mevhumuna takılmaksızın öğretmek için fedakarlıkları takdire şayan ve tebrik ediyorum. Sınıflar ve derslikler yine muntazam şekilde döşenmiş, ufak tefek sorunlar da çok önemli değil. Kursların genel havası sosyal yaşam açısından bakıldığında ise unutulmayacak güzel dostluklar, arkadaşlıklar kurulabiliyor, bu arkadaşlıklar zamanla yerini güzel ve kalıcı dostluklara bırakabiliyor, buda beraber başarmanın ayrı bir lezzeti diye düşünüyorum.
Öyleyse toplum olarak engellilerin engelsizler ile iletişim kurmak için harcadığı çabayı karşılıksız bırakamayarak onlara beraberce tüm kardeşlerimiz , bu ilkede yaşayanlar olarak gönülden kendilerine destek olalım. Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız, yarın ne olacağımız belli değil. Engelliler için yaptığımızın aslında kendimiz için yatırım olduğunu unutmayalım.
Gelecek hafta görüşünceye dek şen ve esen kalın, sevgi ile kalın, sağlıklı günlerde kalın inşallah.Allaha emanet olun.
