CAMİLER VE MESCİTLERİMİZ TEMİZ OLMALIDIR.

Yayınlama: 04.04.2024
143
A+
A-

Selam ve sevgilerin en güzelinin siz değerli gönül dostlarımın olması dikeği ile hepinize güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum.
Artık yavaş yavaş mübarek Ramazan ayının son on gününe giriyoruz, diğer bir anlamı ise sonu cehennemde kurtuluş olan günlerdeyiz. Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu cehennemden kurtuluş olan on iki ayın sultanından bayrama doğru yolculuğumuz hızla devam ediyor. İnşallah yüce rabbim güzelliklerle dolu olan bu rahmet ve mağfiret ayında sofralarımızdan şükür ve bereketi, kalplerimizden sevgi ve merhameti evlerimizden huzur ce saadeti eksik etmesin inşallah.
Değerli dostlar, Camilerimiz, mescitlerimiz ve namaz kılınan yerlerimiz ibadete olan ihtiyacın ve dini duygularımızın doğuştan itibaren bizlerde var olduğunun bir göstergesi olup, yüce rabbimize karşı kulluk görevlerimizi yerine getirmek için Müslümanların bir araya geldikleri yer olarak geçmişten bugüne kadar her kesim ve diğer toplumlarca da saygı gösterilen önemli mekânlar olarak bugüne kadar gelinmiştir.
Temizlik imanın yarısıdır. Temiz olmayan ve temizliğe önem vermeyen bir insan, toplumun kanayan yarasıdır. Her şeyin bir adabı olduğu gibi Camilere girmenin de edep ve temizlik kuralları vardır. Zira, Kuran-ı Kerimde Yüce rabbimiz “ Mescitler şüphesiz Allahlındır” buyurmuştur. Müslüman olarak inanan her insan Cenabı hak hazretlerinin yüce zatı, isimleri, sıfatları, peygamberleri, sevgi ve hürmete layıksa “ Allah’ın evi dediğimiz kutsal mekanlarda öylece sevgi ve hürmete layıktır.
İbadet yerlerimiz ayrıcalıklı bir öneme sahip ise camilerimiz temiz tutulmalı, korunmalı, hijyen ve sağlık konularına dikkat edilmelidir. Camilerimiz ve mescitlerimizin temizliğine önem vermek dini hassasiyetlerimizin en önemli göstergesidir. Tabii ramazan aylarımızda insanlarımız ibadetlerine daha düşkün olup, camilerimiz daha fazla dolmaktadır. Bu yoğunlukla beraber kalabalığın fazla olması, kalabalığın bir arada olması daha fazla hastalık riskini taşımakta ve yayılmasına da vesile olmaktadır.
Son günlerde camilerimizden bazı şikâyet ve eleştiriler sıkça konuşulmaya başlandı. Geçenlerde İlçe müftümüze bazı konulardan şikâyetçi ve rahatsız olduğumuzu yaptığımız telefon konuşması ile aktardım. Özellikle merkez camilerinin dışındaki uzak yerlerdeki tuvaletlerin aşırı bakımsızlığı ve göze hoş gelmeyen görüntülerinden bahsettim. Sayın Müftümüz bize bunların cami hocalarının görevi olmadığını, kendilerinin de bu konudaki şikayetleri bildiklerini ifade ederek, ancak bu görev hoca efendilerin görevi olmadığını söylediler. Bende kendilerine Müftü Bey evet belki onların görevi olmayabilir, ancak bu konuları Müftülüğe ileterek bu istenmeyen ve göze hoş gelmeyen sorunun çözümünde çare bulunabileceğini ifade ettim. Anladığım kadarı ile kendileri bu konuya iletmişler ama sanıyorum onlarda seçim derdine ve koltuk sevdasına düşmüş olacaklar ki herhalde bunları yapacak veya söz geçirecek görevli bulamıyorlar. Bazı camilerde ücretli görevliler bulunuyorken bazıları yolgeçen hanı gibi rezaletin son perdesi maalesef. Sayın yetkililer sizlere naçizane bir önerim var, gittiğim bir çok şehirlerdeki camilerde kontörlü WC’ler var, bunları camilerin tümüne koyarsınız, hem görevli istemez, hem de çıkan paralar ile buraların temizliğini yaptırabilesiniz, yeter ki çözüm odaklı düşünmek isteyin. Cami halıların temizliği hijyen bakımından çok önemlidir, her camide gördüğüm kadarı ile Sanayi tipi elektrik süpürgeleri var halıların içleri ve üstleri fazlaca toz ve mikrop barındırmaktadır. Kalabalığın yoğun olduğu bu aylarda hiç olmaz sa bu temizliklerin biraz daha sıklaştırılmalıdır. Bizler camilere geldiğimi zaman camimizin temizlik ihtiyaçları için yardım dediğiniz zaman çoğu kimse boş geçmemektedir, Öyleyse simlerinde görevi halk sağlığına ve temizliğe biraz daha dikkat çekerek özen göstermenizdir. Merkez camilerinin hepsi tertemiz ve mis gibi kokarken, kenar camilerin temizliğine önemine de aynı şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir.
Geçenlerde Sosyal medyada bir arkadaşım da benzer konuları dile getirerek, “ Somada tarihi çarşı camisinde vatandaşlar cenaze namazlarını çöp tenekelerini ve atık, ardiye depolarını kıble yapıp kılıyorsa,
Cami tuvaletlerinin bazılarında insanlar mikrop kapmamak için elleri havada çıkıyorsa,
Bozuk ses düzenlerinde siz rahatsız ölmüyorsanız, Bazı camilerin derbeder, bazı kısımların ardiye deposu olarak kullanılıyorsa, canınız ne istiyorsa ona yapın” diye haklı olarak serzenişlerini dile getirmişlerdir. Sayın okurlar, cami ve ibadethaneler temizliğe daha çok önem gösterilmesi gereken önemli alanlar olup, bunun denetim ve sorumluluğu elbette vatandaşta değil ilgili kuruluştadır. Lafla peynir gemisi yürümez, siz çare aramazsanız, çare bulamazsınız. Lütfen biraz bu gibi hassas konularda çözüm odaklı düşünmeye çalışın. Mazeretler üretmek yerine, yapılabilirliğin anahtarını keşfetmeye bakın. Unutmayın ki Namazın anahtarı temizliktir, bu hem kişinin kendi temizliğine önem vererek camiye nasıl girmesi gerektiğini, hem de camilerin nasıl olması gerektiğinin açık ve net bir ifadesidir. Camilere gelen herkes için gerekli hijyen ve temizliğe dikkat edilmediği müddetçe sağlık sorunlarının baş gösterebileceği düşünülerek yetkililerin bu konuda gerekli hassasiyet ve duyarlılığı göstererek bir an önce İVEDİLİKLE tüm camilere gereken önem ve ehemmiyeti göstermesini bekliyor ve talep ediyoruz.
Gelecek hafta görüşünceye dek şen ve esen kalın , sevgi ile kalın.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.